Onderwerpen:
- Verplichte eindtoets 2020/2021
- Volgorde bereikbaarheidsgegevens leerling
- Overzichten vanuit Dashboard Mijn Groep
- Leerlingkaart
- Waarschuwing bij verwijderen indeling
- Verzuimmeldingen
- NRO-NCO: Fout bij akkoord geven hersteld
- Overig foutherstel
Verplichte eindtoets 2020/2021
Dit school jaar zal de uitwisseling van leerlinggegevens en resultaten tussen scholen en eindtoetsleveranciers digitaal plaatsvinden. Je hoeft dus geen bestanden meer te downloaden en te uploaden. Hierdoor wordt de uitwisseling veiliger en minder foutgevoelig. De systemen van ESIS en alle vijf de aangesloten Eindtoetsaanbieders kunnen rechtstreeks met elkaar gegevens uitwisselen.
De volgende Eindtoetsaanbieders zijn aangesloten:
- AMN (AMN Eindtoets)
- A-Vision (Route8)
- Bureau ICE (IEP)
- CvTE/DUO (CET)
- Diatoetsen (Dia-Eindtoets)
Het doorgeven van leerlingselectielijsten voor de verplichte eindtoets aan je eindtoetsleverancier kan vanaf 3 december 2020 en aangepaste lijsten kun je tot kort voor de afname doorgeven. De exacte sluitingsdatum verschilt per eindtoets.
Onderwijs Serviceregister (OSR)
In het Onderwijs Serviceregister (OSR) moet elke school vastleggen welk systeem namens de school de uitwisseling voor de verplichte eindtoets gaat doen. In jullie geval betreft dat dus ESIS. Meer informatie over het OSR kun je lezen op de site van kennisnet https://www.kennisnet.nl/onderwijs-serviceregister/
Zie ook de bijgevoegde bijlage.
Let op! Je kunt alleen leerlingen aanmelden voor een verplichte eindtoets als er voor je school een mandaat in het OSR is vastgelegd!
Keuze eindtoetsleverancier
Allereerst moet je je bij een eindtoetsleverancier aanmelden. Dit gaat buiten ESIS om.
Net als in voorgaande jaren, stelt de ib’er vervolgens in welke eindtoets er gebruikt wordt. Dat doet de ib’er bij Inrichten>Instellingen, module Inschrijving.
Leerlingenselectie/ deelnemers eindtoets.
Via Uitwisseling > Verplichte eindtoets stelt de ib’er of administrateur vast welke leerlingen deelnemen aan de eindtoets. Deze selectie van leerlingen wordt uitgewisseld met je eindtoetsleverancier.
ESIS stelt alle leerlingen voor die een indeling hebben in leerjaar 8.
Je kunt leerlingen uit de selectie verwijderen door het vinkje voor hun naam uit te zetten, of leerlingen toevoegen door op <Voeg eigen leerlingselectie toe> te klikken. De gekozen leerlingen verschijnen in de lijst.
Let op: Alleen leerlingen met een vinkje voor hun naam zitten in de selectie die je verzendt. In het voorbeeld hierboven gaat Joost Veldhuizen dus niet mee in de selectie.
Als je leerlingen toevoegt die niet aan de verplichte eindtoets mogen deelnemen (omdat ze bijvoorbeeld in groep 6 zitten) dan kun je deze niet selecteren in de lijst. Je ziet dit bij leerling Sharon in het voorbeeld hierboven.
Je kunt de selectie die je gemaakt hebt opslaan en later nog wijzigingen hierin aanbrengen. De selectie krijgt dan de status “Opgeslagen, niet verzonden”, wat je rechtsboven in het scherm ziet. Keer je terug in dit scherm, dan zie je hier de eerder gemaakte selectie en kun je daar leerlingen aan toevoegen of verwijderen.
Als de selectie compleet is, sla je deze op met de knop <Selectie opslaan>. Daarna verzend je de selectie met de knop <Selectie verzenden>. De status wordt nu aangepast naar “Selectie wordt verzonden” met daarachter de naam van de eindtoetsaanbieder waarnaar je de lijst stuurt. Je selectie wordt als leerlinglijst verzonden naar de gekozen eindtoetsaanbieder. Je kunt alleen verzenden als je de selectie hebt opgeslagen.
Als de leerlinglijst door de eindtoetsleverancier ontvangen is, zie je dit als melding verschijnen op dit scherm. Ook als er een reden is waarom de aanlevering niet succesvol is, krijg je daarvan op dit scherm een melding. Voor een overzicht van deze meldingen en hoe je deze kunt oplossen, ga je in de ESIS Help naar het artikel over de verplichte eindtoets.
Het kan zijn dat de status niet direct wordt bijgewerkt. Ververs dan je scherm door op F5 of op verversen te klikken. Je ziet dan de meest recente status van je aanlevering.
Mocht het nodig zijn om toch nog een wijziging te maken in de leerlingselectielijst nadat je deze hebt verzonden, dan pas je de selectie aan en sla je deze op. Daarna verzend je deze weer. Hiermee overschrijf je de vorige verzending. In de portal van je eindtoetsaanbieder kun je de meest recente aangeleverde leerlingselectielijst inzien.
Selectie in SO
Het selectiescherm is initieel leeg en je moet alle leerlingen die de eindtoets gaan maken zelf selecteren.
V(SO) leerlingen hebben het leerjaar S (=wettelijke verplichting). Het leerjaar van V(SO) wordt daarom bepaald aan de hand van de leeftijd. Indien de leerling door de berekening leerjaar 7 of 8 krijgt, kan deze in de selectie worden opgenomen. Tevens zullen V(SO) leerlingen die boven leerjaar 8 uitkomen, afgetopt worden naar leerjaar 8 en in de selectie kunnen worden opgenomen.
Je ziet dit in ESIS terug als je met de muis over het leerjaar gaat dat er voor een leerling is berekend.
Aanlevering van eindtoetsresultaten
Nadat de eindtoets afgenomen is, zullen de resultaten automatisch vanuit de eindtoetsleveranciers naar ESIS verzonden worden. Hierover informeren we je in het voorjaar verder.
CvTE/DUO (CET)
Helaas loopt de softwareontwikkeling bij CvTE niet zoals gepland. Zij hebben aangegeven dat scholen die een ILOC-code (inspectielocatie) hebben, nog niet aangemeld kunnen worden. Het CvTE zal de betreffende scholen zelf informeren en op de hoogte houden van de stand van zaken.
Volgorde bereikbaarheidsgegevens leerling
Vorige release is de functionaliteit toegevoegd om de volgorde van de bereikbaarheidsgegevens bij zowel de leerling als de verzorgers aan te kunnen geven en eenvoudig te kunnen wijzigen. Deze volgorde wordt nu getoond in de samenvattingspagina van de leerling in de leerlingenadministratie (Leerlingen > Leerlingenadministratie – Samenvatting) en in het Leerlingdossier (Onderwijs > Leerlingdossiers – Leerlinginformatie).
Daarnaast is de kolomkop Nood gewijzigd in Afdruk. Door het aangeven van de volgorde van de bereikbaarheidsgegevens kun je al aangeven in welke volgorde in noodsituaties je de verzorgers moet informeren. Om te bepalen welk telefoonnummer op een afdruk, maar ook in een OSO-overstapdossier mag worden gebruikt, blijft het belangrijk om één telefoonnummer hiervoor aan te wijzen. Dat doe je door een vinkje te plaatsen in de kolom Afdruk. Indien er maar één telefoonnummer is ingevoerd, krijgt deze automatisch dit vinkje.
De volgorde van de bereikbaarheidsgegevens is nog niet opgenomen in de overzichten, vrije overzichten of ouderportaalkoppeling.
Overzichten vanuit Dashboard Mijn Groep
De overzichten die je kunt benaderen via de knop Overzichten in Dashboard Mijn Groep (DMG), zijn overzichten van de eigen groep(en) of leerlingen. Dat betekent dat alle andere overzichten alleen via Overzichten en Exporten > Overzichten benaderd kunnen worden.
Het overzicht Opbrengstoverzichten groepen en school kan de groepsleerkracht maken in Overzichten en Exporten > Opbrengsten, mits de groepsleerkracht rechten heeft op het onderdeel Opbrengsten. Je ziet waarschijnlijk minder overzichten in de pop-up Overzichten staan dan je voorheen via DMG gewend was.
De overzichten met een gecombineerde groeps-/leerlingkiezer zijn nu aangepast. De gebruiker ziet in het selectiescherm alleen de groepen (basis- of instructiegroepen) en de bijbehorende leerlingen waaraan hij/zij als medewerker gekoppeld is.
De beperking tot de eigen groep(en) en leerlingen hebben we ook doorgevoerd in de toetsoverzichten die via DMG worden gemaakt.
In de stap de leerlingselectie is default de groep met alle leerlingen geselecteerd van waaruit je de toetsoverzichten oproept. Je kunt dit wijzigen door op de stap Leerlingselectie te klikken. Hier worden de groepen getoond waar je als medewerker aan gekoppeld bent.
Leerlingkaart
In samenspraak met de klankbordgroep Administrateurs is de leerlingkaart aangepast. Er zijn onderdelen verwijderd die in het kader van privacy niet meer getoond mogen worden, maar ook onderdelen die volgens de klankbordgroepleden niet meer van belang zijn voor de leerlingkaart.
De volgende onderdelen worden niet meer getoond:
- Telecom Nood
- BSN van leerling
- OWN van leerling
- Gezinssamenstelling
- Geslacht van leerling
- Geboorteplaats van leerling
- Geboorteland van leerling
- Laatste indicaties en verwijzingen
- Indelingen
- Basisgroep (m.u.v. huidige basisgroep en leerjaar)
- Inschrijving op school
- Inschrijving schoolsoort
- Datum aanvang DL
- Handicap
- Neven-handicap
- Additionele hulp
- NNCA
- Inschrijvingsnummer
- Bekostiging
- Gebruikersnaam
- Wachtwoord
- Gewicht
- Verzekering
- Geslacht verzorger
- Geboortedatum verzorger
- Burgerlijke staat verzorger
- Omschrijving opleiding verzorger
Aangezien de indelingen niet meer getoond worden, is de optie Met indelingen in Uitvoer opties verwijderd.
Waarschuwing bij verwijderen indeling
De bestaande waarschuwing is uitgebreid. Indien de leerling nog gekoppeld is aan een groepsplan in de huidige groep, krijg je hiervan een melding in de waarschuwingspop-up als je de indeling van de leerling wilt verwijderen. Op deze manier kun je niet per ongeluk de gegevens kwijtraken die bij de evaluatie e.d. zijn ingevoerd. We adviseren om de leerling opnieuw in te delen.
Wil je de indeling verwijderen via Leerlingen > Groepen indelen – Leerlingen in groep, dan krijg je een waarschuwingstekst te zien wanneer de leerling(en) gekoppeld is(zijn) aan een groepsplan:
Als u de indeling van de geselecteerde leerling(en) verwijdert, verwijdert u ook de indeling van deze leerling(en) in het groepsplan. Hierdoor verwijdert u de ingevoerde gegevens voor deze leerling(en) in het groepsplan.
Advies: Geef deze leerling(en) een herindeling, zodat de gegevens in het groepsplan behouden blijven.
Wilt u de geselecteerde indelingen verwijderen? Met onderin de pop-up de knoppen <Ja> en <Nee>.
Mocht je de indeling verwijderen via Leerlingen > Leerlingenadministratie – Indeling, dan zie je de volgende waarschuwingstekst, indien de betreffende leerling gekoppeld is aan een groepsplan:
Als u de indeling van deze leerling verwijdert, verwijdert u ook de indeling van de leerling in het groepsplan. Hierdoor verwijdert u de ingevoerde gegevens voor deze leerling in het groepsplan.
Advies: Geef deze leerling een herindeling, zodat de gegevens in het groepsplan behouden blijven.
Wilt u deze indeling verwijderen? Met onder in pop up de knoppen <Ja> en <Nee>.
Mocht je een leerling verwijderen die niet gekoppeld is aan een groepsplan, dan wordt in beide gevallen de standaard-waarschuwingstekst getoond.
Via groepen indelen is dat: Weet u zeker dat u de geselecteerde indelingen wilt verwijderen?
Via Leerlingenadministratie – Indeling is dat: Wilt u deze indeling verwijderen?
Aanpassingen Verzuimmeldingen
De nieuwe versie van verzuim is geïmplementeerd.
Belangrijke wijzigingen:
Verbijzondering Overig verzuim
Kies je voor het soort Overig verzuim, dan moet je ook een verbijzondering verzuim kiezen. Je kunt kiezen uit:
- Vermoedelijk ongeoorloofd verzuim
- Mogelijk langdurig ziek
- Anders
Einddatum melding Langdurig Relatief Verzuim
Bij een Melding Langdurig Relatief Verzuim (LRV) moet je een einddatum invoeren als een leerling weer naar school gaat of wordt uitgeschreven.
NRO-NCO: Fout bij akkoord geven hersteld
Als een vestiging geen enkel bezwaar had geregistreerd op de COVID-19 aanlevering en wel het vinkje bij Alle bezwaren zijn geregistreerd en akkoord met aanlevering had gezet, dan was dat akkoord niet goed opgeslagen.
Je kunt dit controleren door het scherm Import-Export-Koppeling > Gegevenslevering NRO-NCO ‘Bezwaren en akkoordverklaring NRO-NCO’ te openen en te kijken of bij Aanlevering ‘COVID-19’ onderaan het akkoord staat aangevinkt. Is dit niet het geval, dan kun je nog tot en met komend weekend het akkoord aanvinken. Vanaf 7 december kun je geen aanpassingen meer doen op de COVID-19 aanlevering en wordt de export uitgevoerd en aangeleverd bij het CBS. Schoolvestigingen die dit niet meer halen en waarvan de data dus onverhoopt niet meegaan in deze aanlevering, kunnen nog deelnemen aan de COVID-19-2 aanlevering die op 18 januari zal worden geëxporteerd.
Overig foutherstel
Afdrukken Groepsplan
Het Groepsplanoverzicht gaf een crash indien er te veel tekst in de onderwijsbehoefte aangebracht was. Dit is nu verholpen.
Uitwisseling BRON
Onder bepaalde omstandigheden werd in het BRON-bericht niet het BSN meegestuurd. Je kreeg dan het signaal 359, waardoor de uitwisseling stopte. Dit is nu verholpen.