De gewichtenregeling gold voor alle leerlingen van 1 augustus 2009 tot en met 31 juli 2019
De ingangsdatum van het gewicht wordt door ESIS bepaald op basis van de inschrijfdatum of de datum van 1 augustus van het jaar waarop voor de leerling de nieuwe gewichtenregeling van toepassing werd.
Voor de gewichtenregeling geldt dat het opleidingsniveau van de verzorger(s) bepalend is voor het gewicht van de leerling. ESIS kan u ondersteunen bij het bepalen van het leerlinggewicht.
Er wordt een keuzelijst getoond met ouders/verzorgers van de leerling.
Uit deze keuzelijst selecteert u de verzorgers die relevant zijn bij de gewichtsbepaling van de leerling.
Achter de geselecteerde verzorger wordt de opleiding vermeld die bij de verzorgers is ingevuld (op de pagina Verzorgers bij Leerling). Bij Opleidingsniveau selecteert u het niveau dat bij deze opleiding hoort, conform de gewichtenregeling.
De geselecteerde niveaus van de verzorgers bepalen het gewicht van de leerling.
Wanneer het gezin van de leerling een “eenouder gezin” is, dan wordt dit vermeld en wordt ook slechts één verzorger getoond. Op de pagina Extra van de leerlinggegevens kan geselecteerd worden of het gezin van de leerling een “eenouder gezin” is.
Om het gewicht te berekenen klikt u op
Toelichting op de opleidingsniveaus
Voor elke verzorger van een leerling moet geselecteerd worden in welke categorie diens opleidingsniveau valt. Deze opleidingsniveaus zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:
Categorie 1: Maximaal basisonderwijs of (V)SO-ZMLK.
De ouder heeft maximaal basisonderwijs (tot en met het dertiende levensjaar) of (V)SO ZMLK gehad.
Categorie 2: Maximaal lbo / bvo, praktijkonderwijs of vmbo basis of kaderberoepsgerichte leerweg.
De ouder heeft maximaal lbo / vbo, praktijkonderwijs of vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg gedaan. Of de ouder heeft maximaal twee jaar onderwijs in een andere schoolopleiding in het voortgezet onderwijs aansluitend op het basisonderwijs gehad. In de praktijk komen hiervoor de volgende, verouderde benamingen voor:
- lager beroepsonderwijs (LBO)
- Lagere agrarische school (LAS)
- Lagere technische school (LTS)
- Lager economisch en administratief onderwijs (LEAO)
- Lager huishoud- en nijverheidsonderwijs (LHNO)
- ambachtsschool
- huishoudschool
- technische school
Categorie 3: Overig voortgezet onderwijs en hoger
De ouder heeft een opleiding van drie of vier jaar mavo (c- of d-niveau), drie of vier jaar vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg genoten. Of de ouder heeft meer dan twee jaar havo of vwo gevolgd. Voor het niveau mavo / havo / vwo kunnen ook de oudere opleidingen worden gelezen: (m)ulo, mms of hbs. Of de ouder heeft een mbo, hbo of universitaire opleiding gevolgd.
De nieuwe regeling kent twee gewichten: 0,3 en 1,2. De gewichten zijn gekoppeld aan de eerder genoemde opleidingscategorieën 1 en 2.
- Het gewicht 0,3 wordt toegekend aan leerlingen van wie beide ouders of de ouder die belast is met de dagelijkse verzorging een opleiding uit categorie 2 heeft gehad.
- Het gewicht 1,2 wordt toegekend aan leerlingen van wie één van de ouders een opleiding heeft gehad uit categorie 1 en de ander een opleiding uit categorie 1 óf 2.
- Het gewicht 0 wordt toegekend aan leerlingen van wie één van de ouders of beide ouders een opleiding heeft gehad uit categorie 3.
Zie voor meer informatie over de gewichtenregeling basisonderwijs de website van DUO - CFI .