Standaard gedrag binnen ESIS
Binnen ESIS is een aantal zaken standaardgedrag. We noemen hier de belangrijkste:
- Na het aanbrengen van wijzigingen in een veld wordt na het verlaten van dit veld, door op de tabtoets te klikken of door op een willekeurige plaats in het scherm te klikken, de inhoud van het veld gecontroleerd.
- Als velden in een scherm gewijzigd zijn en het scherm wordt niet verlaten via of maar op een andere wijze, bijvoorbeeld via verschijnt de Melding:
(...deze melding kan er in een andere browser anders uit zien...)
Indien u de wijzigingen wilt bewaren, klik dan op de -knop en sla de wijzigingen eerst op. Twee knoppen worden getoond: de -knop en de -knop. - Voor een verwijderactie wordt altijd een bevestiging gevraagd. Pas na de bevestiging wordt de actie uitgevoerd. Bij die actie zal ESIS altijd controleren of er nog gekoppelde gegevens zijn en een melding tonen als het de verwijdering niet kan uitvoeren.
- Voor het verwijderen van gegevens is de regel dat gegevens die ook in een andere tabel gebruikt worden, niet verwijderd kunnen worden. Bij een poging tot verwijderen volgt een melding aan de gebruiker dat het gegeven niet verwijderd kan worden omdat het nog in gebruik is.
- Een melding na of bij het doorvoeren van een actie wordt in het scherm geplaatst dat na de actie wordt geopend. De melding wordt zichtbaar onder de statusbalk, het blauwe gedeelte onder het kruimelpad, in het witte gedeelte van het scherm.
- Een Sluitkruisknop in een pop-up doet hetzelfde als een Annuleren/Nee- Als er maar één knop aanwezig is in de pop-up, dan zorgt het kruisje voor Annuleren/Nee.
- Het selectievakje op een overzichtsscherm dat alle regels selecteert, werkt door op alle pagina’s als een overzicht gepagineerd getoond wordt.
- Als de gebruiker bij een bepaalde actie langer dan twee seconden moet wachten, dan wordt een wachtscherm getoond met een korte mededeling wat er gebeurt.
- Lange velden in een overzicht worden eventueel afgekort. In een tooltip wordt dan het volledige veld getoond.
- Bij het opslaan wordt, voordat de pagina wordt verwerkt, eerst gecontroleerd of de verplichte velden zijn ingevuld. Zo niet, dan wordt dit in de pagina onder de velden vermeld.
- Zoekschermen met onderaan een samenvatting bevatten altijd een Open/Dicht-knop, zodat de samenvatting open- en dichtgeklapt kan worden. Standaard staat de samenvatting open.
- De knoppen Wijzigen/Inzien en Verwijderen zijn alleen klikbaar als een regel is geselecteerd.
- Overzichten van zoekresultaten zijn altijd sorteerbaar door te klikken op de kolomkoppen, tenzij anders vermeld bij het scherm. Alle keuzelijsten hebben de faciliteit dat door het intypen van een woord er een steeds verdere selectie binnen de keuzelijst plaatsvindt. Dus niet alleen op eerste letter maar op meerdere letters achter elkaar (type-ahead).
- Pop-up-boxen hebben altijd rechts het negatieve antwoord: de Nee/Annuleren-knop en links het positieve antwoord: de Ja/OK-
- Achter keuzelijsten naar een hulptabel die gewijzigd kan worden, staat een knop waarmee u een item kan toevoegen aan de keuzelijst.
- De focus in lijsten staat op de eerste rij.
- De focus in invoerschermen staat bij het openen op het eerste veld links boven.
Bladeren
Op verschillende plekken in ESIS kunt u bladeren tussen leerlingen.
De volgende knoppen staan in de statusbalk rechtsbovenin:
- - Hiermee bladert u naar de vorige leerling. Bij de eerste leerling kunt u deze knop niet gebruiken.
- - Hiermee bladert u naar de volgende leerling. Bij de laatste leerling kunt u deze knop niet gebruiken.
- - Hiermee bladert u naar de eerste leerling (binnen de selectie). Bij de eerste leerling kunt u deze knop niet gebruiken.
- - Hiermee bladert u naar de laatste leerling (binnen de selectie). Bij de laatste leerling kunt u deze knop niet gebruiken.
- - Hiermee selecteert u de leerling (binnen de selectie) waarvan u de gegevens wilt bekijken of bewerken.
De groep leerlingen waardoor u kunt bladeren, wordt bepaald door de selectie die u maakt in de leerlingzoeker. U kunt bijvoorbeeld zoeken op Groep of op Status. De leerlingen die u in het scherm Zoek Leerling ziet staan, vormen de selectie waarbinnen u kunt bladeren.
Voor de groepsleerkracht wordt de selectie van leerlingen bepaald door de groep of groepen die hij selecteert in Mijn ESIS >Mijn groep – Leerlingselectie.
Indien u bij een leerling gegevens heeft toegevoegd of gewijzigd en u bladert naar een andere leerling, dan wordt de aanpassing opgeslagen.
Knoppen in ESIS
- Op diverse plekken in ESIS ziet u deze knop. Deze knop staat altijd symbool voor toevoegenof meer van hetzelfde. De knop wordt bijvoorbeeld gebruikt om meer voornaamvelden bij een leerling te tonen, voor meer telecominformatie bij een leerling, voor meer zoekopties bij het zoeken (uitgebreid zoeken) maar ook om een extra licentie aan de ESIS-database toe te voegen.
- De knop met het min-teken wordt overal in ESIS gebruikt voor verwijderenof minder van hetzelfde. Bijvoorbeeld: verwijderen van een van de voornaamvelden bij een leerling, verwijderen van een inschrijving van een leerling, beperken van het aantal zoekopties bij het zoeken (eenvoudig zoeken). Bij het verminderen van het aantal getoonde velden (bijvoorbeeld voornamen), is het belangrijk dat u dit veld eerst leegmaakt.
- De wijzigknop gebruikt u om de informatie die u geselecteerd heeft, te wijzigen of om aanvullende informatie toe te voegen.
- Met de zoekknop voert u een zoekactie daadwerkelijk uit.
- Door op het vraagtekensymbool te klikken, komt u direct vanaf de betreffende pagina van ESIS in de overeenkomstige Helppagina van ESIS.
- Deze knop opent de kalender. Met de knop selecteert u de juiste datum. U zoekt de juiste datum op en klikt op de knop OK. U kunt ook zelf een datum invoeren.
- Met Onderhouden van een hulptabel kunt u een gegeven dat niet voorkomt in de hulptabel toevoegen aan deze hulptabel. Zodra dit gegeven is opgeslagen, wordt het ook direct geselecteerd in het ESIS-veld waarin u op dat moment aan het werk bent. Sommige hulptabellen hebben een vaste inhoud. Deze inhoud is alleen door Rovict aan te passen. Veelal zijn deze gegevens noodzakelijk voor de communicatie naar externe organisaties, zoals bijvoorbeeld de IB Groep. Achter Rovicttabellen treft u dit icoon ook niet aan.
- Deze knop ziet u bij overzichtsschermen. Deze schermen staan in het werkgedeelte van ESIS en bieden een overzicht van alle regels binnen een tabel. Onderaan een dergelijk overzichtsscherm ziet u vaak een samenvatting. Deze samenvatting geeft informatie over de regel die u heeft geselecteerd. Wanneer u deze samenvatting niet ziet, maar u ziet op de knoppenbalk wel deze knop staan, dan kunt u hiermee de samenvatting uitklappen. De samenvatting kost ruimte op uw scherm. In sommige gevallen kan het dus aantrekkelijk zijn om de samenvatting in te klappen. Wanneer u meer informatie over een bepaalde regel wilt, is het juist weer handig om de samenvatting uit te klappen. Voorbeelden van overzichtsschermen zijn:
de inschrijvingen van een leerling, overzicht medewerkers, toetsresultaten-overzicht. - Deze knop ziet u bij overzichtsschermen. U kunt hiermee de samenvatting onderaan het scherm weer inklappen, zodat er meer ruimte op uw scherm ontstaat.
- Deze knop geeft u de gelegenheid uw ingetypte gegevens op te slaan. Vaak wordt dit opslaan van gegevens verzorgd door de -knop. Maar als de -knop op het scherm aanwezig is, moet u hiermee gegevens opslaan. De knop controleert of u alles ingevoerd heeft zoals ESIS dat graag wil en zal u bij fouten attenderen op verbetermomenten. Bij afwezigheid van fouten wordt de data opgeslagen en het scherm ververst.
- Deze knop is een navigatieknop, u keert terug naar het scherm dat direct voorafgaat aan het scherm waarin u aan het werk bent. Het is een knop die niet controleert of u iets ingevoerd hebt op het scherm. Deze knop slaat ook geen toegevoegde gegevens op. De knop is alleen aanwezig op een scherm binnen een stappenplan, het eerste scherm van een stappenplan zal nooit een knop bevatten. Als u aan het begin van een stappenplan bent, wordt u geacht via de Menubalk of het Navigatiemenu uw weg te vinden binnen ESIS.
- Deze knop controleert en slaat op; als u op de -knop klikt, zal gecontroleerd worden of u toegestane waarden hebt ingevuld en als dat zo is, zullen de gegevens opgeslagen worden en navigeert u naar het volgende scherm in het stappenplan.
Tip:
Als u op F11 klikt in uw webbrowser, krijgt u ESIS in een volledig scherm te zien. Als u bij het afsluiten (kruisje rechtsboven) de CTRL-toets ingedrukt houdt, dan blijft deze instellingen bewaard.