Inleiding
De onderwijsstructuur in ESIS (Inrichten > Groepen en onderwijssoorten) bestaat uit groepen en onderwijssoorten.
De onderwijssoort geeft aan welk onderwijs de leerling op school volgt, de groep geeft aan in welke samenstelling de leerling dat onderwijs volgt.
De combinatie van onderwijssoort en basisgroep waarin de leerling geplaatst is, vormt samen de indeling van de leerling.
Onderwijssoorten
Voor het basisonderwijs (BO) komen de benodigde onderwijssoorten overeen met de leerjaren. Een school voor regulier basisonderwijs maakt 8 onderwijssoorten aan, voor elk van de leerjaren 1 t/m 8 een onderwijssoort.
Groepen
ESIS onderscheidt drie soorten groepen:
- Basisgroepen
- Instructiegroepen
- Overige groepen
De basisgroep is de klas, of de stamgroep, waarin de leerling geplaatst wordt. Een leerling zit altijd in één basisgroep tegelijkertijd.
Instructiegroepen zijn groepen die gebruikt worden om leerlingen voor een bepaald vormingsgebied bij elkaar te zetten. Een leerling zit voor een bepaald vormingsgebied altijd maar in één instructiegroep tegelijkertijd.
Overige groepen kennen geen beperkingen. Een leerling kan in verschillende overige groepen worden ingedeeld. Een voorbeeld van een overige groep is een overblijfgroep.
Aan een basisgroep moeten altijd een of meer onderwijssoorten gekoppeld worden. Hiermee geeft u aan voor welke onderwijssoort (leerjaar) een groep bedoeld is. Wanneer u combinatiegroepen heeft, dan koppelt u meerdere onderwijssoorten (leerjaren) aan deze groep. Wanneer u een indeling maakt voor een leerling, kan een leerling alleen geplaatst worden in een onderwijssoort die is gekoppeld aan de betreffende basisgroep.
Voorbeelden
Voorbeeld 1
Een montessorischool heeft 7 groepen. Per bouwgroep (onderbouw, middenbouw, bovenbouw) worden leerlingen van een aantal leerjaren bij elkaar gevoegd. De inrichting van de onderwijsstructuur kan er als volgt uitzien:
Als onderwijssoorten worden BO1 t/m BO8 aangemaakt.
De volgende groepen worden aangemaakt, met daaraan gekoppeld de onderwijssoorten:
Groep OB1: BO1, BO2, BO3
Groep OB2: BO1, BO2, BO3
Groep OB3: BO1, BO2, BO3
Groep MB1: BO4, BO5, BO6
Groep MB2: BO4, BO6, BO6
Groep BB1: BO7, BO8
Groep BB2: BO7, BO8
Voorbeeld 2
Een basisschool heeft 6 groepen. Een aantal van deze groepen is een combinatiegroep, omdat er niet genoeg leerlingen zijn om steeds voor elk leerjaar een aparte groep te maken. De samenstelling van de combinatiegroepen kan per schooljaar wisselen.
- Schooljaar 2008-2009
Als onderwijssoorten worden BO1 t/m BO8 aangemaakt.
De volgende groepen worden aangemaakt, met daaraan gekoppeld de onderwijssoorten:
Groep 1: BO1
Groep 1-2: BO1, BO2
Groep 3: BO3
Groep 4-5: BO4, BO5
Groep 6-7: BO6, BO7
Groep 8: BO8
- Schooljaar 2009-2010
Als onderwijssoorten worden BO1 t/m BO8 aangemaakt.
De volgende groepen worden aangemaakt, met daaraan gekoppeld de onderwijssoorten:
Groep 1-2: BO1, BO2
Groep 2: BO2
Groep 3: BO3
Groep 4: BO4
Groep 5-6: BO5, BO6
Groep 7-8: BO7, BO8
Tip
Bij de jaarovergang in ESIS kunt u de gegevens uit de onderwijsstructuur van het huidige naar het volgende schooljaar kopiëren, mits u nog geen onderwijssoorten of groepen in het nieuwe schooljaar heeft aangemaakt. U hoeft dus niet elk jaar al deze gegevens opnieuw in te voeren.