Inleiding
Dit artikel is geschreven voor de leerkracht die het schoolrapport van de leerlingen gaat invullen.
Bij de uitleg gaan wij ervan uit dat u de functionaliteiten van het ESIS Schoolrapport in de volle breedte gebruikt. Mocht uw school echter beslissen om bepaalde mogelijkheden van het ESIS Schoolrapport niet te gebruiken, dan is dat goed mogelijk. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van invoerlijsten, toetsresultaten en SCOL afnames optioneel.
Eerst wordt de werking van invoerlijsten uitgelegd. Daarna wordt uitgelegd hoe het schoolrapport van de leerlingen ingevuld kan worden.
Invullen invoerlijsten
Invoerlijsten worden gebruikt om (tussen)resultaten van (methodegebonden) toetsen te registreren. Op deze manier hoeft u dus tussentijdse resultaten niet langer elders te noteren, maar kunt u deze direct vastleggen in ESIS. Er wordt hier gesproken over methodetoetsen, maar het kan net zo goed een cijferlijst zijn om de tussenresultaten van eigengemaakte dictees of overhoringen bij te houden.
Ga naar Onderwijs > Mijn groep en klik op <Invoerlijsten>. Wanneer op uw school invoerlijsten gebruikt worden, zijn er op een eerder moment (methodegebonden) toetsen met bijbehorende invoerlijsten gedefinieerd.
Een (methodegebonden) toets bestaat uit één of meer invoerlijsten. Invoerlijsten zijn opgebouwd uit blokken en ieder blok heeft één of meer onderdelen. Ieder onderdeel is een invoerlijst. Bijvoorbeeld:
Methodetoets | Blok | Onderdelen |
Aardrijkskunde | Rapport 1 | Toets 1 |
Toets 2 | ||
Toets 3 | ||
Toets 4 |
Inmiddels zijn binnen ESIS Schoolrapport voor u de rapportperiodes gedefinieerd. Op de meeste scholen zijn er twee of drie rapportperiodes in een schooljaar. Een mogelijke indeling van rapportperiodes kan zijn Winter en Zomer of Rapport 1, Rapport 2 en Rapport 3. Iedere rapportperiode heeft een begin- en een einddatum. Degene die het schoolrapport van uw school in ESIS heeft gedefinieerd, heeft de begin- en einddatum bepaald van iedere rapportperiode.
Voordat u een invoerlijst gaat invullen, selecteert u deze eerst vanuit de juiste methodetoetsing en het betreffende blok. In een invoerlijst vult u per leerling de ruwe score in en de afnamedatum. Nadat u de score heeft opgeslagen, komt er een score achter de ruwe score te staan. Dit kan zijn een cijfer van 1 t/m 10 of een waarde zoals bijvoorbeeld O, M, V of G (Onvoldoende, Matig, Voldoende, Goed).
Zie onderstaand voorbeeld.
Iedere invoerlijst krijgt een weging mee. Zo kan de ene toets één keer meetellen en een andere toets twee keer. Bij het invullen van de invoerlijst wordt getoond wat de weging is van een invoerlijst. Nadat u één of meerdere tussenresultaten heeft ingevuld, berekent ESIS voor u de gemiddelde eindscore. De gemiddelde eindscore wordt per rapportperiode berekend. Dus van alle tussenresultaten die binnen de begin- en einddatum van een rapportperiode vallen, wordt een eindscore berekend. Deze gemiddelde eindscore kunt u toevoegen op het schoolrapport van de leerling. Hoe dit werkt, wordt uitgelegd in de volgende paragraaf.
Invullen van het schoolrapport
Inleiding
Wanneer het einde nadert van een rapportperiode gaat u voor de leerlingen het schoolrapport invullen. In deze paragraaf wordt uitgelegd hoe u dit kunt doen. Bij het invullen doorloopt u de volgende drie stappen:
- Stap 1: Aanmaken van het schoolrapport
- Stap 2: Invullen van het schoolrapport
- Stap 3: Afdrukken en archiveren van het schoolrapport
Ga naar Onderwijs > Mijn groep. Klik vervolgens op <Schoolrapporten> voor het invullen van het schoolrapport.
- Stap 1: Aanmaken van het schoolrapport
Wanneer u voor de eerste keer naar de schoolrapporten van uw leerlingen gaat, dient u eerst de schoolrapporten voor de leerlingen aan te maken. In deze stap wordt het juiste schoolrapport met de juiste rapportperiode aan de leerlingen gekoppeld. Na deze stap kunt u de schoolrapporten van de leerlingen invullen.
Via de knop <Toevoegen> maakt u de schoolrapporten voor de leerlingen aan. Selecteer de juiste rapportperiode en de leerlingen waarvoor u een rapport wilt aanmaken. In onderstaand voorbeeld ziet u links bovenin de naam van het rapportageplan staan. Degene die het ESIS Schoolrapport voor uw school heeft gedefinieerd heeft het juiste plan al aan de groep gekoppeld. Het staat hier alleen ter informatie.
Wij adviseren u om pas een schoolrapport aan te maken wanneer u daadwerkelijk het schoolrapport van de leerlingen gaat invullen. Voor het overzicht is het niet handig om schoolrapporten aan te maken voor rapportperiodes die u pas veel later in het schooljaar gaat invullen.
Wanneer gedurende het schooljaar leerlingen instromen in uw groep, dient u voor de nieuwe leerling een schoolrapport aan te maken. Dit gebeurt niet automatisch. Als de leerling tijdens de tweede rapportperiode instroomt en u wilt het schoolrapport van de eerste rapportperiode niet alsnog invullen, dan kunt u uiteraard alleen voor de tweede rapportperiode een schoolrapport aanmaken.
Nadat u de schoolrapporten voor de leerlingen heeft aangemaakt, worden de leerlingen getoond en kunt u het schoolrapport voor de betreffende leerlingen invullen. In onderstaand voorbeeld ziet u dat voor drie leerlingen een schoolrapport voor de rapportperiode Winter is aangemaakt.
- Stap 2: Invullen van het schoolrapport
Nadat u het schoolrapport voor de leerlingen heeft aangemaakt, kunt u de schoolrapporten gaan invullen. Op het schoolrapport scoort u vakonderdelen. Een vakonderdeel is gekoppeld aan een vormingsgebied. Degene die het schoolrapport van uw school in ESIS Schoolrapport heeft gedefinieerd, heeft bepaald welke vakonderdelen er op het schoolrapport gescoord worden en op welke wijze dat gebeurt. Daar kunt u niets aan wijzigen.
Vakonderdelen kunnen op een aantal manieren gescoord worden. Deze manieren zijn:
Toets | Het betreft hier een toetsresultaat uit ESIS B. Degene die ESIS Schoolrapport voor uw school heeft gedefinieerd, heeft bepaald welke toets en welke scoringswijze op het schoolrapport wordt getoond. Mogelijke scoringswijzen zijn o.a. Cito A t/m E, Cito I t/m V, Normgroep, Leerrendement, Leerachterstand en DLE. |
SCOL | Wanneer u de SCOL hebt ingevuld en de SCOL resultaten zijn in ESIS B geïmporteerd, dan kunnen deze resultaten op het schoolrapport getoond worden. In SCOL betekent : de norm is gehaald. Op het schoolrapport wordt in dit geval de tekst “Norm gehaald” getoond. In SCOL betekent : de norm is niet gehaald. Op het schoolrapport wordt in dit geval de tekst “Norm niet gehaald” getoond. |
Bolletjes |
|
Waardenlijst |
|
Percentage |
|
Tekstveld |
|
Het invullen van een schoolrapport kan op twee manieren.
U kunt de schoolrapporten per leerling invullen. U scoort dan per leerling alle vakonderdelen, alvorens u naar de volgende leerling gaat.
Of u kunt de schoolrapporten per vakonderdeel invullen. U scoort dan per vakonderdeel alle leerlingen, alvorens u naar het volgende vakonderdeel gaat.
Wanneer u ervoor kiest de schoolrapporten per leerling in te vullen, dan worden (zoals te zien is in onderstaand voorbeeld) de vakonderdelen getoond onder het vormingsgebied waaraan ze gekoppeld zijn. In de blauwe balk staat de naam van het vormingsgebied, gevolgd door de bijbehorende vakonderdelen. Aan de linkerkant staat de huidige rapportperiode die u gaat invullen. Daarna volgt de kolom Gemiddelde. Deze wordt hierna toegelicht. Vanaf de tweede rapportperiode van een schooljaar wordt de kolom Vorig rapport getoond. In deze kolom staan de scores van één afname terug in vergelijking tot de rapportperiode die u nu invult.
Eerder heeft u tussenresultaten ingevuld in invoerlijsten. Wij sloten de paragraaf af met de opmerking dat ESIS automatisch een gemiddelde eindscore berekent. De gemiddelde eindscore wordt in de kolom Gemiddelde tussen de huidige rapportperiode en de vorige rapportperiode getoond. In bovenstaand voorbeeld wordt bij het vakonderdeel Rekenen Pluspunt blauwe groep de gemiddelde eindscore van de methodetoets Pluspunt getoond.
De 6 is in dit geval de ruwe score. De V staat voor Voldoende en is de omgerekende waarde.
Het ophalen van de gemiddelde eindscore van een methodetoets, resultaten van een toets of resultaten van de SCOL gaat niet geheel automatisch. Onderaan het scherm ziet u de volgende balk:
Door op de knop <Gemiddelde berekenen> te klikken, wordt de gemiddelde eindscore van de betreffende methodetoets berekend en getoond in de kolom Gemiddelde. Door op de knop <Gemiddelde overnemen> te klikken, wordt het gemiddelde overgenomen bij het vakonderdeel van de huidige rapportperiode. Deze stap is optioneel. U kunt ervoor kiezen om het gemiddelde te laten tonen en een afwijkende score op het schoolrapport in te vullen.
Met de knop <SCOL/Toets ophalen> worden gegevens uit ESIS B op het schoolrapport geplaatst. Bij een SCOL score of een toetsscore kunt u de waarde niet handmatig aanpassen. Het betreft hier de waarde zoals elders in ESIS is opgeslagen.
Het invullen van schoolrapporten per vakonderdeel gaat op dezelfde wijze als het invullen van schoolrapporten per leerling.
Het enige verschil is dat u niet alle vakonderdelen onder elkaar ziet staan, maar alle leerlingen. De knoppen <Gemiddelde berekenen>, <Gemiddelde overnemen>, < SCOL ophalen> en <Toets ophalen> worden alleen getoond, indien het bij een vakonderdeel van toepassing is.
- Stap 3: Afdrukken en archiveren van het schoolrapport
Nadat u de schoolrapporten heeft ingevuld, kunnen de schoolrapporten afgedrukt worden. Allereerst selecteert u de leerlingen waarvoor u het schoolrapport wilt afdrukken. Via de knop <Afdrukken> kunt u de schoolrapporten afdrukken. In de volgende stap van het afdrukproces selecteert u een rapportsjabloon. Aan de hand van de naamgeving kunt u waarschijnlijk herleiden welk rapportsjabloon u dient te gebruiken. Indien u een verkeerd rapportsjabloon selecteert, zullen de schoolrapporten niet goed worden afgedrukt. Wanneer u dus twijfelt over het te gebruiken rapportsjabloon, adviseren wij u navraag te doen bij degene die het schoolrapport van uw school in ESIS heeft gedefinieerd.
Het schoolrapport wordt in PDF formaat afgedrukt en wordt als volgt getoond:
Door op het schoolrapport van een leerling te klikken, kunt u het schoolrapport downloaden.
Wilt u meerdere schoolrapporten downloaden, dan kunt u de gewenste schoolrapporten selecteren en klikken op de knop <Download rapport(en)>.
Wanneer u de schoolrapporten inhoudelijk gecontroleerd heeft, kunt u de schoolrapporten archiveren. Dit kunt u doen via de knop <Archiveren bij leerling>. Per leerling kan voor iedere rapportperiode één schoolrapport gearchiveerd worden. Indien u de schoolrapporten heeft gearchiveerd, dan wordt dat getoond zoals in onderstaand voorbeeld.
Let op: Als u de koppeling met een ouderportaal gebruikt, worden deze schoolrapporten ook naar het ouderportaal verstuurd en zijn ze daarmee zichtbaar voor ouders.
De archiefdatum geeft aan wanneer het schoolrapport gearchiveerd is en in de kolom Archief staat het schoolrapport van de leerling in PDF formaat.