In ESIS kunt u toetsresultaten invoeren van een groot aantal voorgedefinieerde toetsen.
Bij het invoeren van toetsresultaten zijn de volgende stappen te onderscheiden:
- Selectie van leerlingen
De leerlingen voor wie u resultaten wilt invoeren, worden met behulp van de standaardleerlingzoeker geselecteerd. - Bepalen van de toets
Selectie van de toets waarvoor de resultaten ingevoerd moeten worden. - Bepalen van de toetsversie
De toetsdatum en toetsversie bij de geselecteerde leerlingen bepalen. (Planning) - Invoeren van de toetsresultaten:
Het invoeren van resultaten (en eventuele opmerkingen) op toets- of itemniveau.
Bij de ingevoerde toetsresultaten kan een beknopte opmerking worden toegevoegd, bijvoorbeeld: Jan was niet lekker. Het opmerkingenveld is niet geschikt voor het plakken van grote stukken tekst uit bijvoorbeeld Worddocumenten.
Selecteer leerlingen
Toelichting op de velden voor het selecteren van de leerlingen:
- School
U selecteert hier de school waarvan u een groep of één of meer leerlingen wilt selecteren. - Vestiging
U selecteert hier de vestiging van de school waarvan u een groep of één of meer leerlingen wilt selecteren. - Peildatum
U selecteert hier de datum op grond waarvan de groepen en leerlingen worden weergegeven waarvoor u toetsresultaten kunt invoeren. - Leerlingen per peildatum
Als u deze optie selecteert, worden in het scherm alleen de leerlingen getoond die op de peildatum zijn ingeschreven op de vestiging. - Alle leerlingen
Als u deze optie selecteert, worden in het scherm ook de leerlingen getoond die op de peildatum niet meer zijn ingeschreven op de vestiging. - Groepstype
Hier geeft u aan welk type groep u zoekt: basisgroep, instructiegroep of overige groep. Standaard staat het groepstype op ‘basisgroep’. - Groep
U kunt de groep selecteren waarvan u toetsresultaten wilt invoeren. U kunt slechts één groep of één onderwijssoort tegelijk selecteren. Van de groep die u selecteert, worden de leerlingen in het veld aan de rechterzijde weergegeven. - Leerling
U kunt één of meer leerlingen selecteren, voor wie u toetsresultaten wilt invoeren. Standaard zijn alle leerlingen van de groep geselecteerd.
Let op:
De peildatum is bepalend voor de leerlingen die getoond worden.
Bepalen van de toets en de toetsversie
Voordat u toetsresultaten in kunt voeren, maakt u de toetsplanning.
U kunt hier de volgende gegevens invullen:
- Afnamedatum
Bij de afnamedatum wordt standaard de systeemdatum ingevuld. U kunt deze datum wijzigen. - Versie
Bij de versie wordt de eerstvolgende toetsversie van de leerling standaard ingevuld (uitgaande van de laatst ingevoerde versie voor de betreffende leerlingen). Deze versie kunt u eventueel per leerling aanpassen. De toetsversie wordt bepaald op basis van de chronologie van de instrumentversies in combinatie met het door u als gebruiker ingestelde toetsgebruik (de versies die geactiveerd zijn in Toetsen > Toetsen activeren). De opeenvolging van de instrumentversies kunt u nakijken of wijzigen op de pagina Toetsen - Instrumenten - Instrumenten -> Instrument Indien bij de keuzelijst van de toetsversie bij een versie al een toetsdatum wordt weergegeven, is de toets al in een eerder stadium gepland, en kan er wel of geen resultaat zijn ingevuld. U kunt alsnog het toetsresultaat invullen door de afname te wijzigen in scherm ‘Toetsresultaten invoer’.
AVI
Voor de AVI-toetsen kunt u hier de leeskaart selecteren die de leerling gelezen heeft.
DMT
Voor de DMT kunt u hier de versies met de leeskaart(en) selecteren die de leerling gelezen heeft.
Invoeren van toetsresultaten
Nadat de toetsplanning is opgegeven, kunt u de toetsresultaten bij de leerlingen invullen.
U kunt de volgende gegevens invoeren:
- Afnamedatum
De bij de toetsplanning opgegeven toetsdatum kan hier (indien van toepassing) per leerling worden aangepast. Het toetsresultaat kan alleen worden opgeslagen als de toetsdatum binnen het gekozen schooljaar ligt (het geselecteerde schooljaar in het Toetsresultaten Overzicht scherm).
- Indien u dus een vorig schooljaar heeft geselecteerd, dient u hier ook een afnamedatum in te vullen die binnen dit schooljaar valt.
- De leerling in het geselecteerde schooljaar moet wel zijn ingedeeld in een basisgroep.
- Indien de knop itemscores beschikbaar is, kunt u per item aangeven wat de leerlingscore is. Aan de hand van de itemscores wordt het aantal goede antwoorden automatisch berekend en ingevuld bij het veld Goed. Indien itemscores zijn ingevoerd, kan het programma een foutenanalyse maken.
ESIS toont boven aan het invoerscherm voor itemscores de naam van de leerling die u geselecteerd heeft.
- Gedaan en fouten - Voor DMT
U kunt het totaal aantal gelezen woorden en het totaal aantal fouten invoeren. ESIS berekent het aantal goed gelezen woorden, de vaardigheidsscore, A-E, I-V, en DLE.
- Score
Hier vult u het aantal goede antwoorden van de toets in. Dit veld kunt u niet invullen voor Digi- / Entreeversies en voor AVI en DMT. - Vaardigheid
Voor Digi- en Entreetoetsversies kunt u alleen een vaardigheidsscore invoeren. Voor andere toetsversies van Cito-toetsen kunt u geen vaardigheidsscore invullen; deze wordt door ESIS berekend. - Indien gewenst, kan een beknopte opmerking bij het toetsresultaat worden ingevoerd.
Na het drukken op Gereed, worden de vaardigheidsscore, DLE en de overige niveau-aanduidingen berekend, afhankelijk van het soort toets.
Voor de DMT is de volgende aanwijzing van toepassing:
Voor de DMT selecteert u bij de toetsversies het afnamemoment (E5, M5 etc). Tijdens het invoeren bepaalt ESIS op basis van wat u invoert welke combinatie van kaarten correct ingevuld zijn.
Cito geeft in de toetshandleidingen aan welke kaartcombinaties toegestaan zijn.
Geldige combinaties van leeskaarten
Voor zowel de DMT 2009 als de DMT 2018 geldt dat alleen voor geldige combinaties van leeskaarten door Cito de omrekentabellen worden aangeboden. In ESIS kunt u dus uitsluitend deze combinaties van leeskaarten invoeren.
De DMT 2009 en de DMT 2018 verschillen in regels welke combinaties geldig zijn. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de toets. Het invoerscherm in ESIS controleert op de geldigheid van uw invoer.
Controle op juistheid van de invoer
Tijdens het invoeren kunt u de ingevoerde scores laten controleren door te klikken op naast de eerste invoerregel.
Een controle levert een groen of rood signaal op. Bij een rood signaal kunt u met de muis over het signaal navigeren. ESIS toont dan in een tool-tip welke invoer verwacht wordt.
Als u klaar bent met het invoeren van resultaten voor de groep, klikt u op en worden alle resultaten gecontroleerd en meldt ESIS ongeldige resultaten in het scherm met een rood signaal.
U kunt alleen de gegevens opslaan als alle resultaten goed zijn ingevoerd.
Als u na het corrigeren van de resultaten nog altijd een rood signaal krijgt bij het klikken op het controleknopje, adviseren we u om de ongeldige resultaten te verwijderen. Op deze manier kunt u de andere resultaten in ieder geval opslaan. Controleer de resultaten die als ongeldig worden aangegeven en voer de juiste resultaten alsnog in ESIS in.
ESIS berekent de normering op basis van de totaalscore van de kaartcombinatie én zet de scores per leerkaart in de Opmerking bij het toetsresultaat.
Op de Groepsprofiellijst en het Toetsoverzicht Individeel worden deze kaartscores afgedrukt.
Hoe wijzigt u een eerder ingevoerd DMT-toetsresultaat?
In het invoerscherm is het onmogelijk om een eerder ingevoerd toetsresultaat op de DMT te wijzigen.
Als u een eerder ingevoerd DMT-toetsresultaat wilt wijzigen dient u de volgende stappen te volgen:
- U verwijdert het toetsresultaat dat u wilt wijzigen.
- U voegt het toetsresultaat toe in het invoerscherm. LET OP: Selecteer de juiste afnamedatum en toetsversie.
DMT 2009-toetsresultaten die u met het nieuwe invoerscherm invoert, kunt u wel op de normale manier wijzigen.
Voor Toets Rekenen voor kleuters (Cito) is de volgende aanwijzing van toepassing:
Indien u een verschil in de vaardigheidsscore van 1 of 2 punten ziet tussen invoer in ESIS en invoer in Cito LOVS, dan is dit te verklaren doordat in Cito LOVS een andere berekening wordt gemaakt wanneer de invoermethode anders is, zoals Fouten aanklikken of Fouten invoeren. Er is dan sprake van de zogenaamde gewogen scores die afhankelijk zijn van de soort (categorie-) fout.
Kiest u in Cito LOVS voor de invoermethode Aantal goed, dan resulteert dit in precies dezelfde vaardigheidsscore als in ESIS.
De TTA (Tempotest Automatiseren) van BOOM
De TTA kent twee totalen. Als u de delen PLUS, MIN, KEER en DEEL laat afneemt, levert de test een kleine 't' en een grote 'T' op. De kleine 't' is het totaal van PLUS en MIN, de grote 'T' het totaal van alle vier de delen. Als u alleen de delen PLUS en MIN afneemt, bestaat het resultaat alleen uit een grote 'T' -totaal.
In ESIS kunt u in het veld Score de DLE invoeren die u via de site van BOOM heeft verkregen voor de afgenomen toetsversie.
RAKIT-2
RAKIT-2 is een toets van het type Hoofd- en deeltoets, waarbij de hoofdtoets een eigen scoreinvoer heeft.
Versie |
Invoerbereik |
Normering |
Totaal IQ |
40-145 |
Geen of gelijk aan bereik (de norm is dus gewoon het ingevoerde IQ) Dit is de hoofdversie |
VBL |
0-30 |
(25-30 =hoog (HOOG), 20-24= bovengemiddeld (BGEM), 10-19=gemiddeld (GEM), 5-9 =benedengemiddeld (OGEM), 0-4= laag (LAAG)) |
VVL |
0-30 |
Zie versieVBL |
PCR |
0-30 |
Zie versieVBL |
ROT |
0-30 |
Zie versieVBL |