Project OSO
Om er voor te zorgen dat de uitwisseling van informatie over leerlingen tussen scholen veilig en gecontroleerd verloopt, is het project Overstapservice Onderwijs (OSO) ingericht. Het OSO-project is een gezamenlijk project van de PO-Raad en de VO-Raad. Het doel van het OSO-project is om gezamenlijk met PO-, VO- en MBO-scholen en belanghebbenden de inhoud van het overstapdossier van een leerling vast te stellen en de overdracht van dit OSO-overstapdossier te faciliteren. Belanghebbenden zijn ouders, leerlingen, regionale initiatieven (RI’s) en softwareleveranciers van het leerlingadministratiesysteem (LAS).
Het OSO-overstapdossier vereenvoudigt het proces van de overdracht van informatie en draagt bij aan een zorgvuldige overstap van leerlingen van de ene school naar de andere school (intra- en intersectoraal). Voor meer informatie zie: de site overstapserviceonderwijs.
Beveiliging OSO
OSO zorgt voor een beveiligde verbinding tussen aangesloten scholen/systemen voor de uitwisseling van OSO-overstapdossiers. Alle gegevens worden tijdens de overdracht versleuteld. Doordat OSO zowel de verzendende als ontvangende school controleert, komt het dossier op de juiste school terecht. Zie voor meer informatie: OSO Veiligheid en privacy.
Standaardinhoud van het OSO-overstapdossier
Het OSO-overstapdossier heeft als basis de OSO-standaard. De inhoud van de OSO-standaard is door onderwijspartijen landelijk afgesproken. In deze afspraken is opgenomen welke leerlinggegevens al dan niet mogen en kunnen worden opgenomen in het OSO-overstapdossier. Daarmee wordt ervoor zorg gedragen dat men alleen de relevante en/of wettelijk toegestane gegevens van leerlingen uitwisselt. Zie voor meer informatie: de OSO-standaard van het OSO-dossier
OSO-profielen
In het OSO-dossier wordt gewerkt met zogenaamde Overstapprofielen. Een Overstapprofiel verdeelt het OSO-dossier in categorieën (clustering van gegevens). Er zijn profielen ontwikkeld voor een:
- Dossier bij overstap van een PO-school naar een VO-school
- Dossier bij overstap tussen PO-scholen onderling
- Dossier bij overstap tussen VO-scholen onderling
- Binnen-BRIN overdracht van dossier voor overstap
- Dossier van overdracht binnen PO-school voor bij aanvraag naar SWV PaO
- Dossier van overdracht binnen VO-school voor bij aanvraag naar SWV PaO.
In ESIS zijn de profielen 1, 2 en 4 geïmplementeerd. Voor meer informatie zie: OSO-gegevensset en profielen
Dataminimalisatie OSO-dossier
In het kader van de Wet op de Privacy is Dataminimalisatie een belangrijk uitgangspunt: gegevens worden alleen toegevoegd aan het OSO-dossier wanneer ze relevant zijn. Elk OSO-profiel bevat een categorie Verplicht (V), Optioneel (O) of Verboden (X). Standaard worden de gegevens van de categorieën V en O meegestuurd. U kunt ervoor kiezen één of meerdere van de optionele categorieën niet mee te sturen. Zie voor meer informatie: privacy-en-beveiliging
Metagegevens OSO-dossier
In het dossier zijn verder metagegevens opgenomen. Het gaat dan om metagegevens als de Aanmaakdatum, het LAS waarmee het dossier is aangemaakt, het Overstapprofiel, etc.. In de metagegevens kan de ontvangende school ook zien óf en zo ja welke optionele categorieën meegestuurd zijn. Voor een voorbeeld van het dossier zie: welke gegevens zitten in het OSO-overstapdossier
Aansluiten van scholen bij OSO
Voordat een school kan aansluiten bij OSO, voorziet het OSO-project in een kwalificatie van de school. De stappen die gezet moeten worden om als school aan te kunnen sluiten bij OSO staan in aansluiten-school.
Inmiddels is het grootste gedeelte van de PO- en VO-scholen gekwalificeerd voor het gebruik van OSO. Zij kunnen in ESIS direct via de module OSO-overstapdossier de dossiers verstrekken en/of aanvragen.
Kwalificatie van ESIS voor OSO
Ook het leerlingadministratiesysteem dient zicht te kwalificeren voor het gebruik van OSO. Jaarlijks vindt er in het OSO-project, bij elke update van de OSO-software, een toetsing (compliancetest) plaats waarbij de kwaliteit van de software van de deelnemende systemen getest wordt. Rovict neemt hier jaarlijks aan deel met ESIS en is gekwalificeerd voor de deelname aan OSO.
Daarnaast heeft Rovict als leverancier een overeenkomst afgesloten met de PO- en VO-Raad (onder beheer van Kennisnet) waarin de rechten en de plichten m.b.t. het beheer van de OSO-module in ESIS en het verder ontwikkelen ervan zijn vastgelegd.